Tanıtım

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü; Turizm Fakültesi bünyesinde kurulan bir bölümdür. Bölümün amacı Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında çağdaş, bilimsel ve kaliteli bir eğitim öğretim sağlamak suretiyle konaklama ve yiyecek-içecek işletmeleri için nitelikli yönetici şefler (aşçılar) yetiştirmektedir. Ayrıca akademik yönü kuvvetli bireyler yetiştirerek öğretmen açığı ile nitelikli akademisyen açığını kapatmak, aynı zamanda kendi işletmesini açmak isteyen girişimci mezunlar vermek hedefler arasındadır. Bu amaçlar doğrultusunda öğrenciler, biri İngilizce olmak üzere iki yabancı dil, bilgi teknolojileri, turizm sektörü ve turizm işletmeleri, Türk mutfağı, uluslararası mutfaklar, beslenme ilkeleri, gıda bilimi ve teknolojisi, yiyecek-içecek üretimi gibi konularda bilgi ve becerilerle donatılmaktadır.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nde eğitim ve öğretim süresi 4 yıldır.
Eğitim ve öğretim süresinin ilk yılı diğer bölümlerle ortak olup, dersler müfredatta yer almaktadır.
2., 3. ve 4. yıllarda ise zorunlu ve seçmeli alan dersleri, teorik ve uygulamalı olarak yürütülmektedir.

Mezunlarımızın çalışma alanları;

• Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek departmanlarında, restoran, bar, vb. bağımsız yiyecek içecek işletmelerinde orta ve üst kademe mutfak yöneticisi adayı.
  • Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri, Anadolu Kız Meslek ve Kız Meslek Liseleri ve ilgili diğer meslek liseleri ile Halk Eğitim ve Turizm Eğitim Merkezlerinde, Mutfak, Servis ve Bar, Yemek Pişirme, Yiyecek İçecek Hizmetleri gibi, alanları ile ilgili uygulamalı derslerde usta öğretici/eğitmen olarak çalışabilme imkânı.
  • Başarılı ve istekli öğrenciler için akademik kariyer imkânı.
  • Restoran, kafe, bar vs. işletmecisi olarak kendi işlerini kurabilme imkânı.
  • Bunların yanı sıra program mezunu öğrenciler formasyon eğitimlerini tamamladıktan sonra yiyecek-içecek hizmetleri alanına öğretmen olarak atanabilme fırsatına sahip olmaktadırlar.